Kom godt fra start

Hvor meget behøver du at lægge til side til pension – hvornår er nok, nok? Er du i tvivl og ønsker overblik? Bliv klogere på, hvad der skal til for at komme godt fra start.

Hvor meget skal der til?

Hvor meget du skal lægge til side, hvis du vil opretholde samme levestandard i pensionsalderen, som mens du arbejdede, afhænger af, hvor høj en løn du har. Her får du en tommelfingerregel, du kan tage udgangspunkt i, når du planlægger, hvor meget du vil lægge til side til pension, hvis du har en obligatorisk arbejdsmarkedspension:

  • De fleste, som er lavtlønnet/ufaglært/med en kort uddannelse, vil skulle indbetale omkring 12 pct. af deres løn
  • De fleste, som er mellemlønnet/faglært med en mellemlang uddannelse, vil skulle indbetale omkring 12-15 pct. af deres løn
  • De fleste, som er højtlønnet med en lang uddannelse, vil skulle indbetale omkring 15-18 pct. af deres løn

Da din lønudvikling med tiden meget vel kan ændre sig, vil det være en god ide ide, at du med jævne mellemrum tjekker, hvor meget du har sparet op – og hvor meget du kan forvente at få udbetalt.

Du tjekker din egen opsparing på PensionsInfo (kræver login med NemID):

Sikrer pensionsordningen dig andet og mere end en opsparing?

Til langt de fleste job i dag er der knyttet en obligatorisk pensionsopsparing – en arbejdsmarkedspension, men der er forskel på, hvad den indeholder. Det er derfor en god ide at få overblik over, hvad den pensionsordning, du har via dit job, betyder for dig på lang sigt.

Du kan fx tjekke, om ordningen indeholder en dækning, hvis du bliver invalid eller dør. Forsikringsdelen er en vigtig del af en pensionsordning, også når man er helt ung. Ta’ evt. en snak med dit pensionsselskab eller

Tjek, hvilke forsikringer der er knyttet til din pensionsordning på PensionsInfo.dk (kræver login med NemID):

Hvordan vælger du den rette pensionsordning?

Følger der ikke en obligatorisk ordning med jobbet, er det dit eget ansvar at oprette og indbetale til en pensionsopsparing selv. Det er det også, hvis du er selvstændig – du kan desværre ikke regne med, at din virksomhed i sig selv er en sikker pensionsopsparing.

Se videoen Den danske pensionsmodel

På hjemmesiden faktaompension.dk har brancheforeningen Forsikring & Pension samlet oplysninger fra de forskellige pensionsselskaber, det gør det lettere at danne sig overblik over, hvilke pensionsselskaber som giver bedst afkast, og hvilke der har de laveste omkostninger.

Hvad med pensionen, når du skifter job?

Når du skifter job, så tjek muligheden for at flytte din pensionsordning med over i en evt. ny pensionsordning.

Har du mindre pensionsopsparinger fra kortvarige jobs, fx  i forbindelse med arbejde i et sabbatår eller et studiejob, som du ikke længere betaler til? De kaldes klatpensioner og er oftest værd at samle i én opsparing.

Men du skal huske at sammenligne gamle pensionsordning med den nye, inden du flytter den. Den gamle kan indeholde nogle fordele, som vil forsvinde, hvis du flytter den. Her må du så overveje, om det bedre kan betale sig at lade den 'stå'.

Se, hvordan du får mest ud af dine klatpensioner