Nyt job - hvad med pensionen?

Nyt job betyder ofte ny løn – og ny pensionsordning. Husk, at få styr på, hvad der skal ske med din nuværende pensionsopsparing. Bliv klogere her.

Når du skifter job, er det vigtigt, at du har overblik over vilkårene i både din nuværende og kommende pensionsopsparing. Så ta’ et nyt kig på pensionen og få afklaret:

 • Først og fremmest: Følger der en pensionsordning med mit nye arbejde?
 • Giver min nye løn mig anledning til at indbetale mere eller mindre end tidligere?
 • Skal jeg flytte min nuværende pensionsordning med over i min nye ordning, eller indeholder den fordele, som er værd at bevare?
 • Hvordan er den nye pensionsordning sammensat – skal jeg af- eller tilmelde forskellige typer forsikringer for at være dækket i tilfælde af sygdom, ulykke eller død?
 • Hvordan ønsker jeg, at min pension skal udbetales, når jeg engang trækker mig tilbage?
 • Har jeg indflydelse på, hvordan min pension bliver investeret?

Skal du tage din pensionsordning med dig?

Har du en pensionsordning fra dit tidligere arbejde, skal du også tænke over, hvad der skal ske med den.

Den nuværende pensionsordning kan indeholde fordele, som ikke er med i den ordning, du får tilbudt sammen med dit nye job. Har du en rentegaranti eller en gode forsikring knyttet til pensionsordningen, kan det være en god ide at lade den stå, hvor den er. Her må fordele og ulemper opvejes nøje. Det er også vigtigt at få opklaret, hvornår den nuværende pensionsordning kommer til udbetaling. 

Tag eventuelt en snak med dit nye pensionsselskab og få gode råd – men vær opmærksom på, at det i sidste ende er din egen beslutning, om du vil lade pengene blive, hvor de er, eller om du vil føre dem over i din nye pensionsordning. 

Det er ofte gratis eller koster et mindre gebyr at flytte sin pension fra et selskab til et andet. 

  Bag om arbejdsmarkedspension

  Rigtig mange lønmodtagere har en pensionsordning knyttet til deres job. Det bliver kaldt en arbejdsmarkedspension eller en arbejdsgiverbetalt pension.

  Der findes tre slags arbejdsmarkedspensioner, og dine valgmuligheder afhænger af hvilken en, du har:

  • Overenskomstbaseret arbejdsmarkedspension, der er aftalt gennem en overenskomst
  • Firmapension, der er aftalt mellem en arbejdsgiver og et pensionsselskab 
  • Tjenestemandspension

  Hvis du får et job uden pension

  Følger der ikke en arbejdsmarkedspension med det nye job, bør du overveje, om du kan fortsætte med at indbetale til din gamle ordning, eller om du skal oprette en individuel ordning. På den måde sikrer du, at der er mere at leve af, når du skal pensioneres.

  Læs om de forskellige muligheder for private pensionsordninger