Få råd til fremtiden

Nogle ønsker at rejse til udlandet, når de bliver pensionister. Andre drømmer om at blive hjemme og nyde kolonihavehuset. Hvad med dig og fremtiden? Får du råd til at leve det liv, du drømmer om som pensionist? Og hvordan?

Rigtig mange ser frem til den dag, de skal på pension. Det gælder måske også dig? Det store spørgsmål er, om du kan få det nogenlunde, som du vil have det, når du bliver pensionist?

Det handler grundlæggende om at få enderne til at mødes - din indkomst skal række til de ting, du gerne vil. I den sammenhæng er din pension vigtig, men du kan også se på, hvilke muligheder du har for at tilpasse dine udgifter, fx ved at betale af på evt. gæld, så du nedbringer dine udgifter, så de ikke er så store, når du når pensionsalderen.

Husk, at når du planlægger dit liv som pensionist, så skal du planlægge til hele livet. Det kan godt være, at du ønsker at rejse, når du er i slutningen af 60'erne eller starten af 70'erne, men du skal også have råd til at leve som 80-årig eller måske 90-årig, hvis du bliver så gammel - og det er der stadig flere, der gør.

10 gode råd om pension

Her får du 10 gode råd, der måske kan hjælpe dig med at få drømmene, forventningerne og fremtiden til at mødes:

 1. Start med at skabe dig et overblik over, hvad du evt. vil få i pension ud over folkepensionen og ATP Livslang Pension. På pensionsinfo.dk, som er et samarbejde mellem pensionskasser, livsforsikringsselskaber, banker, sparekasser og offentlige myndigheder, kan du få et overblik over din pensionsopsparing. Du kan også se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. Og hvor meget du får udbetalt, hvis du bliver alvorligt syg eller mister arbejdsevnen. Du skal bruge dit NemID til at logge ind på pensionsinfo.dk.

  Besøg PensionsInfo (åbner nyt vindue)
   
 2. Hvis du har plads til det i din økonomi, så begynd at spare op til fremtiden så tidligt som muligt. Jo tidligere, du sparer op til din alderdom og pension, desto større opsparing venter på dig i den anden ende. De penge, du lægger til side i de unge år, når nemlig at forrente i længere tid end de penge, du lægger til side i de senere år. Hvis du kommer sent i gang med at spare op til pension, bør du overveje, om du skal blive længere på arbejdsmarkedet eller betale mere til pension, så du i sidste ende kan få enderne til at mødes.

  Få mere inspiration under temaet Pensionsopsparing - kom godt fra start
   
 3. Husk også at tænke pension, når dit liv ændres. Fx når du skifter job, mister dit job, flytter sammen med din partner, bliver gift, bliver skilt eller går på barsel. Hver gang der sker ændringer i dit liv, kan det nemlig have indflydelse på, om du skal justere på dine forsikringer. Det kan også være, at du har brug for at spare mere op selv.

  Læs mere under temaet Stiftet familie
   
 4. Gør dig tanker om, hvor længe du vil/kan fortsætte med at arbejde. Du kan evt. udskyde din folkepension og/eller dine udbetalinger fra ATP, frem til du bliver 75 år. Så bliver dine udbetalinger gradvist forhøjet, alt efter hvor længe du udskyder.

  Læs mere om, hvordan du kan udskyde din pension i artiklen Mere i folkepension senere? - Tjek om det er en fordel for dig
   
 5. Vær opmærksom på, at det betyder noget for din pension, om du arbejder på fuld tid eller deltid. En arbejdsdag mindre om ugen giver tilsvarende omkring 20 pct. mindre i pension.

  Læs mere i artiklen Deltid og pension
   
 6. Tænk på, hvordan du - og måske din partner - ønsker at bo, når I skal trække jer tilbage.
   
 7. Overvej, om du og din partner skal oprette en ægtepagt. På den måde kan I på forhånd aftale, hvordan jeres værdier, bl.a. pensionen, skal deles mellem jer, hvis I går fra hinanden.

  Få styr på regler og muligheder i artiklen Hvad med pensionerne, hvis I en dag bliver skilt?
   
 8. Overvej, om der skal være luft i økonomien til at rejse. 
   
 9. Dan dig et billede af, hvor mange år du kan forvente at skulle leve af pension.

  Se din forventede levealder

  Når du ved, hvor gammel du statistisk set kan blive, så har du måske en idé om, hvor længe dine pensionsopsparinger skal række og kan planlægge ud fra det. Husk, at du får ATP Livslang Pension og folkepension lige så længe, du lever.

  Se mere i artiklen Ingen pensionsopsparing?
   
 10. Hold dig løbende opdateret om pension her på pensionforalle.dk, hvor der er masser af viden, tips og inspiration at hente. Tilmelder du dig vores nyhedsbrev får du nyt om pension en gang om måneden.

  Tilmeld dig nyhedsbrevet fra pensionforalle.dk