Barsel kan betyde indhug i pensionen

Før du går på barsel, skal du huske at sætte dig ind i reglerne for pension i forbindelse med graviditet og barsel. Der er nemlig stor forskel på, hvordan man er dækket.

Som gravid kan man have rigtig mange tanker om fremtiden - typisk handler de mere om fødsel, barsel og familieliv end om pension. Men der er flere måder at forholde sig til fremtiden på. For eksempel er det værd at tænke over, hvilke konsekvenser det har for din økonomiske fremtid, at du er på barsel.

Det er ikke alle overenskomster, der dækker hele din barselsperiode. Tjek derfor din overenskomst eller din ansættelseskontrakt, inden du går på barsel, så du kan se, om der bliver betalt pension til dig under hele barselsorloven. Det kan have betydning for din pensionsopsparing, hvis ikke du får hele din barselsperiode dækket.

Ret til dagpenge under graviditet og barsel

Modtager du barselsdagpenge, vil der ikke blive betalt til en arbejdsmarkedspensionsordning, med mindre du selv gør det.

Når du modtager barselsdagpenge, fratrækker Udbetaling Danmark et beløb til ATP Livslang Pension. Beløbet står på din udbetalingsspecifikation.

Udbetaling Danmark indbetaler 2/3 og du betaler 1/3, som fratrækkes i dine barselsdagpenge. Hvis du modtager max. barselsdagpenge er satsen 150 kr. i alt pr. uge (2017). Det betyder, at Udbetaling Danmark indbetaler 100 kr. pr. uge og du betaler 50 kr. pr. uge. til ATP Livslang Pension. Hvis du modtager barselsdagpenge for mindre end 37 timer, indbetales der forholdsmæssigt mindre.

Du kan få flere oplysninger om dine rettigheder, og hvilke forhold der gælder i forbindelse med graviditet og barsel her:

Tre gode råd til at undgå indhug i pensionen

Ud over at få styr på dine rettigheder og forhold i forbindelse med barsel, kan du gøre forskellige ting for at undgå, at pensionen skrumper:

  1. Se på din økonomi og overvej, om du har mulighed for at betale mere til din pension nu eller senere
  2. Prøv at vurdere, om du kan arbejde noget længere i den sidste ende af dit arbejdsliv, så du kan indhente den tabte pension under barslen
  3. Overvej at lave en ægtepagt, hvor du og din ægtefælle tager stilling til, hvordan pensionerne skal deles, hvis I bliver skilt. På den måde undgår den af jer, der har holdt længst barsel, at få mindre i pension pga. barselsperioden.

Når du stifter familie, så husk også

… at tjekke, om I har sikret hinanden og familien tilstrækkeligt gennem eventuelle forsikringer i jeres pensioner. Ofte opstår der behov for andre dækninger i forhold til dødsfald og tabt erhvervsevne, når man stifter familie og får børn. Er I kærester og bor sammen uden at være gift, er det fx vigtigt, at I registrerer jer som samlevere hos ATP. På den måde sikrer I hinanden op til 50.000 kr. ved død. 

Få mere at vide i artiklen ’Hvis det værste skulle ske’

Andre nyttige links:

Samleverregistrering hos ATP

Information om sikring ved død

Det skal du være opmærksom på, når du stifter familie