Tjekliste – til dig der er selvstændig

Som selvstændig skal du tænke på dig selv – og din pension, for der er ingen, der gør det for dig. Sparer du ikke op, kan det betyde, at du måske kun har din folkepension at leve af, når du trækker dig tilbage.

Det er vigtigt, at du prøver at se lidt frem i tiden og gør dig nogle konkrete tanker om, hvor pengene skal komme fra, når du går på pension. Med denne tjekliste kan du komme et godt stykke vej til at få overblik.

Tjek ...

Sparer du løbende op?

Sparer du ikke allerede løbende op til pension, bør du overveje at komme i gang af flere grunde. Din pensionsopsparing er nemlig andet og mere end en opsparing til dit liv som pensionist. Den kan også indeholde forsikringer, som sikrer dig, hvis du mister din arbejdsevne eller din familie, hvis du dør før pensionsalderen.

Hvilken pensionsordning?

Der er mange forskellige muligheder for at spare op til pension. Hvilken pensionsordning, der passer dig, afhænger af indtægtsniveau, hvor mange år du har til at spare op i, og hvad du har af forventninger til pensionisttilværelsen. 

Et og godt sted at starte er at at undersøge, hvor meget andre med samme uddannelses- og indtægtsniveau indbetaler til pension. Det gør du med pensionforalle's pensionsværktøj Pensionsprofilen, det tager kun et øjeblik.

Prøv Pensionsprofilen

Kontakt herefter flere pensionsselskaber og hør, hvad de hver især anbefaler.

Er du tilmeldt ATP Livslang Pension for selvstændige?

Som selvstændig indbetaler du ikke automatisk til ATP Livslang Pension. Du skal selv tilmelde dig. 

Med ATP er du sikret et tillæg til folkepensionen – fra du går på pension og resten af livet. ATP Livslang Pension omfatter også en livsforsikring. Det betyder, at hvis du er du gift eller har en samlever, vil din partner få være sikret et engangsbeløb, hvis du dør inden fem år efter din pensionsalder. Har du børn under 21 år, vil de være berettiget til engangsbeløbet uanset din alder ved dødstidspunktet.

Læs mere om ATP Livslang Pension for selvstændige

Vi anbefaler

Søg rådgivning

Mange selvstændige vælger at spare op i deres virksomhed, men det er ikke altid den bedste vej til en tryg alderdom. For når virksomheden skal sælges, giver den måske ikke det overskud, som man forventede. Måske kan den slet ikke sælges. Søg rådgivning, så du er sikker på, at du sikrer dig – og dine nærmeste – bedst muligt på langt sigt.

Læs mere om selvstændiges pensionsopsparing

Find ud af mere

Læs mere under temaet Selvstændig, hvor du kan blive klogere på, hvad man især skal være opmærksom på, når man som selvstændig skal planlægge sin pension.

Gå til temaet Selvstændig

NB Husk, at du, uanset hvor meget du har sparet op, får du folkepensionens grundbeløb, når du bliver pensionist og ikke længere er erhvervsaktiv. Måske vil du også være berettiget til pensionstillæg, ældrecheck og sociale ydelser, fx varmehjælp og boligydelse.

Se tjeklisten Til dig som er tæt pensionsalderen