Udstationeret? Få styr på reglerne for pension

Bliver du udstationeret, forandrer livet sig på mange måder her og nu. På lang sigt kan jobbet i udlandet få konsekvenser for din pension ...

Tilbyder din arbejdsgiver dig en udstationering, er der meget, du skal overveje, inden du træffer en endelige beslutning om at drage udenlands. Og det er ikke sikkert, at pension er det første, du forholder dig til. Men det er en god idé at blive lidt klogere på, hvordan du er stillet rent økonomisk som udstationeret – også på lang sigt. Fx har det betydning, om det er et dansk eller udenlandsk firma, du arbejder for.

Arbejder du for en dansk virksomhed

Som hovedregel vil du, uanset hvor i verden du bliver sendt hen for at arbejde, optjene ret til dansk pension. Det afgørende er, at det er en dansk virksomhed, du er ansat i, for så bliver arbejdet i udlandet sidestillet med arbejde, der er udført i Danmark.

Bliver du udstationeret for en dansk virksomhed til fx USA, vil du automatisk optjene dansk pension. Det gælder dog kun, hvis du er væk fra Danmark i mindre end 3 år. Du skal huske at få dokumenteret din udstationering – det gør du ved at udfylde USA-blanketten på borger.dk. Blanketten, som skal til Udbetaling Danmark, dokumenterer, at du er socialt sikret i Danmark.

Strækker din udstationering sig over mere end 3 år, bliver du omfattet af amerikansk lovgivning om social sikring. Det betyder, at du herefter skal indbetale til en amerikansk pensionsordning.

Ud over USA kan du også søge om ret til dansk social sikring ved arbejde i en række andre lande.

Læs også artiklen: Følger de sociale ydelser med, når du arbejder i udlandet?

Arbejder du for en udenlandsk virksomhed

Bliver du udstationeret af en udenlandsk virksomhed, optjener du ikke ret til dansk pension.  Det vil være reglerne i det enkelte land, der afgør, om du senere vil kunne få udbetalt pension fra det land, du har arbejdet og boet i.

Læs mere om udenlandsk pension i Danmark på borger.dk.