Forbered dig på livet som pensionist i god tid

Hvis ikke efterløn, hvad så? Hvornår er man klar til at gå på pension? Det kan føles grænseoverskridende at overveje, hvordan man forlader job og arbejdsmarked, før det er helt tæt på. Det er til gengæld en rigtig god idé at starte med planlægningen i god tid.

Det vigtigste er at acceptere, at pensioneringen kommer en dag, og at man derfor tager snakken – både med sine nærmeste og med sin arbejdsgiver. Jo mere styr man har på, hvad der skal ske, jo mere overskud vil man typisk også have til at blive på arbejdsmarkedet. Derfor er det godt, at have en slagplan. Det er nedslidende at være i tvivl og bekymret. 

Ni timers fritid – hvad skal de bruges til?

Der er især fem hovedpunkter, som bliver vigtige, jo ældre og mere erfaren, man bliver: Familie, økonomi, bolig, et aktivt liv og sundhed.

Jo flere af disse punkter, du forholder dig til inden du går på pension, jo mere frihed vil det give dig i din videre planlægning. Lav derfor en tjekliste, der kan give dig ro.

Start din planlægning med…

  • Tag en snak med dine nærmeste om, hvad I gerne vil have bedre tid til
  • Find ud af, om der er ting, du gerne vil involvere dig i, som du ikke har haft tid til indtil nu, fx om der er steder i samfundet, din viden og/eller arbejdserfaring kan bruges
  • Tal med din arbejdsgiver, om arbejdspladsen vil kunne tilbyde en mulighed for nedtrapning 
  • Tænk over, hvad der giver dig energi – har du en fritidsbeskæftigelse, der gør dig glad?
  • Planlæg de store ting, så du skaber frihed til at gøre de sjove ting.

Læg planer sammen med dine nærmeste

Der er ingen fast formel for at forberede sig på at gå på pension. Det vigtigste er dog at få talt om det – og gerne i god tid, hvor pensionen endnu ikke er lige om hjørnet, og hent gerne inspiration udefra, gå fx til foredrag om emnet.

Når du en dag har tid sammen med en eller flere af dine nærmeste, læg da en slagplan, som kan sættes i værk, allerede den dag dit pensionsliv begynder.

Fokuser på det, der giver energi

Det er fint at bruge dagene på at stresse lidt ned fra et hektisk arbejdsliv – i begyndelsen. Derefter handler det om at komme i gang med det, der gør dig glad. Det kan dog tage noget tid at finde frem til. Her er det godt, at have en slagplan. Man skal spørge sig selv: Hvad skal vi/jeg bruge tiden på? Hvor meget vil vi/jeg rejse? Hvor meget skal vi/jeg passe børnebørn? Hvor vil vi/jeg helst bo - er ønsket fx et lille hus på landet eller en lejlighed i byen?

Undersøg, om det er muligt at trappe langsomt ned

Allerede fem-ti år før pensionsalderen er det en rigtig god idé at få fastlagt rammerne for ens tilbagetrækning, når tiden en dag nærmer sig. Det giver ro og klare linjer, så man i ro og mag kan begynde at trække sig tilbage, når det en dag bliver aktuelt.

Den løbende nedtrapning i arbejdstid er den bedste løsning for rigtig mange. Det giver både en selv, arbejdsgiveren og kollegerne mulighed for at udnytte den viden og erfaring, man har samlet sammen over de sidste mange år i så lang tid som muligt.

Udnyt den nye ekstra tid, som nedtrapningen giver, på at bygge nye netværk og interesser op. På den måde får man en en periode til at finde sig selv i sin nye livsform, som pensionslivet jo er.