ATP er også en livsforsikring

Betaler du til ATP, betaler du også til en forsikring ved død. Forsikringen sikrer efterlevende børn under 21 år et beløb op til 50.000 kr. og ægtefæller et beløb op til 75.000 kr. Er du og din partner ikke gift, kan I også være berettigede. Få overblik over regler, og se, hvor let I registrerer hinanden.

ATP udbetaler typisk et engangsbeløb på 75.000 kr. til en ægtefælle eller registreret partner ved død. Engangsbeløbet falder med 15.000 kr. hvert år, fra året efter afdødes folkepensionsalder. Beløbet bortfalder helt 5 år efter afdødes folkepensionsalder – enkelte er omfattet af andre regler.

Efterlevende børn under 21 år har ret til et engangsbeløb uanset afdødes alder på dødstidspunktet – enkelte er omfattet af andre regler.

Papirløst samlevende er også berettiget til engangsbeløbet, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  • det samlevende par har kunnet indgå ægteskab de seneste to år forud for dødsfaldet
  • det samlevende par har haft fælles bopæl de seneste to år forud for dødsfaldet
  • afdøde har været med i ATP i mindst to år efter 1. januar 2002
  • afdøde har siden 1. januar 2002 indbetalt, hvad der svarer til mindst to års fulde indbetalinger til ATP

Få mere at vide om udbetaling af ATP Livslang Pension ved død på borger.dk.

Registrer hinanden

Samlevere, som før dødsfaldet har registreret deres samliv i ATP, får automatisk udbetalt engangsbeløbet, hvis betingelserne for udbetaling i øvrigt er opfyldt. Det sker normalt inden for tre uger efter dødsfaldet, da ATP får direkte besked fra CPR-registret.

Gå til borger.dk og registrer hinanden

Bemærk, I skal bruge NemID. Det er i øvrigt også her, at I kan slette hinanden som samlevere, hvis I ikke længere bor sammen.

Skal der betales afgift?

Der betales 40 pct. af beløbet i afgift til staten. Afgiften er fratrukket, når engangsbeløbet udbetales.

Bor du i udlandet

ATP får ikke automatisk oplysninger om dødsfald uden for Danmark. Her skal pårørende selv kontakte ATP i forbindelse med dødsfaldet.

Kontakt ATP

Tjek også...

Vi har samlet en tjekliste med andre vigtige punkter, som I skal tage stilling til, når I er et par, fx forsikringer, fremtidig økonomi og måske en ægtepagt. Med tjeklisten håber vi at give jer en hjælpende hånd til at få taget hul på en fremtidssnak – en snak, som kan være svær at få prioriteret i en travl hverdag. 

Se, hvad det er vigtigt, at I får tjek på

Hvis det værste skulle ske

Hvis ulykken pludselig rammer, og ens partner dør, er privatøkonomi og pensioner ikke noget, man magter at bekymre sig om. Du og din partner kan faktisk allerede i dag tage en række økonomiske forholdsregler, der vil være en stor hjælp, hvis en af jer pludselig står alene tilbage. Vi har samlet nogle gode råd.

Sådan undgår I økonomisk kaos, hvis det værste skulle ske