Arbejder du stadig? Tjek mulighederne for udskudt folkepension

Er du fortsat i arbejde, selvom du har passeret folkepensionsalderen, eller har du planer om at vende tilbage til arbejdsmarkedet? Så vær opmærksom på, at der, for den pension du har udskudt efter 1. juli 2018, er flere forskellige muligheder for udbetaling, når du senere vælger at få din folkepension.

Har du valgt at fortsætte med at arbejde i stedet for at gå på folkepension, så snart du nåede pensionsalderen, har du kunnet vælge at udskyde din pension og få mere i folkepension senere (også kaldet ventetillæg). 

Er du gået på folkepension, kan du sagtens fortryde og for en periode vælge at vende tilbage til arbejdet. 

Du kan udskyde din folkepension i op til ti år i alt og højst i to perioder, hvor du modtager folkepension i den mellemliggende periode.

 

Så mange timer skal du arbejde

Jo længere du udskyder din folkepension, desto mere får du udbetalt på et senere tidspunkt. For at opnå den højere pension senere skal du arbejde mindst 750 timer om året i den tid, du udskyder pensionen. Det svarer til ca. 14,5 timer om ugen.

 

Flere valgmuligheder for udbetaling

Frem til 1. juli 2018 havde du udelukkende mulighed for at få udbetalt den pension, du havde udskudt, som et livsvarigt ventetillæg til din folkepension. Men for den pension, som du har udskudt efter 1. juli 2018 findes der mere fleksible regler, der giver dig flere muligheder.

Du kan nu vælge mellem:

  • Et 10-årigt forhøjet ventetillæg til din folkepension
  • Et engangstillæg for dit grundbeløb og et 10-årigt forhøjet ventetillæg til dit pensionstillæg
  • Et livsvarigt ventetillæg til din folkepension (som før 1. juli 2018 var eneste mulighed)

Hvornår skal du vælge?

Du behøver først at beslutte dig for hvilken af de tre ovennævnte måder, du ønsker at få dit ventetillæg udbetalt på, når du vil have din udskudte folkepension udbetalt. 

Vær opmærksom på, at du som udgangspunkt ikke kan fortryde dit valg. 

Hvis du ikke selv vælger, hvordan du vil have dit ventetillæg udbetalt, bliver ventetillægget udbetalt som et livsvarigt ventetillæg til din folkepension, og du kan ikke efterfølgende vælge en anden ordning.

 

Hvornår kan det være en fordel at udskyde folkepensionen?

Det kan være svært at beregne, hvorvidt det er en fordel at udskyde sin folkepension. Beregningen afhænger bl.a. af den forventede levetid, hvilke typer af pensionsordninger man i øvrigt har – og over hvor mange år de udbetales, ens partners indkomster og alder, samt hvordan ens forbrug er nu og forventes at blive i fremtiden.

Udbetaling Danmark anbefaler, at man kontakter en privat rådgiver, som kan bidrage med at skabe overblik. Udbetaling Danmark kan kun vejlede om selve reglerne.

Læs mere om udskudt folkepension på borger.dk.