Forbered dig på livet som pensionist i god tid

Hvis ikke efterløn, hvad så? Hvornår er man klar til at gå på pension? Det kan føles grænseoverskridende at overveje, hvordan man forlader job og arbejdsmarked, før det er helt tæt på. Det er til gengæld en rigtig god idé at starte med planlægningen i god tid, lyder rådet fra konsulent i Ældre Sagen Bent Mathiasen.

Det vigtigste er at acceptere, at pensioneringen kommer en dag, og at du derfor tager snakken – både med dine nærmeste og med din arbejdsgiver. Jo mere, du har styr på, hvad der skal ske, jo mere overskud vil også typisk have til at blive på arbejdsmarkedet. Det virker ofte mere nedslidende at være i tvivl og bekymret, end hvis der ligger en slagplan. ”Det er vigtigt at sætte ord på tingene i ordentlig tid. I længden er det de ting, man har styr på, der giver frihed,” erfarer Bent Mathiasen, der er konsulent og foredragsholder hos Ældre Sagen.

Ni timers fritid – hvad skal de bruges til?

Oftest ved folk slet ikke, hvordan de skal gribe det hele gribe an, når tiden nærmer sig. Og det kan ramme hårdt. ”Folk glemmer at konkretisere, hvad de gerne vil, når de går på pension. Rigtig mange bliver chokerede over, at de pludselig har tæt på ni timers ekstra fritid om dagen. Det er meget tid, der skal fyldes ud med noget andet,” siger han.

Ifølge Bent Mathiasen er der fem hovedpunkter, som bliver vigtige, jo ældre og mere erfarne folk bliver: Familie, økonomi, bolig, et aktivt liv og sundhed.

Planlægger man, hvordan en eller flere af disse ting skal gribes an i pensionsalderen, giver det mere frihed. Lav derfor en tjekliste, der kan give ro.

Start din planlægning med…

  • Tag en snak med dine nærmeste om, hvad I gerne vil have bedre tid til.
  • Find ud af, om der er ting, du gerne vil involvere dig i, som du ikke har haft tid til indtil nu, fx om der er steder i samfundet, din viden og arbejdserfaring kan bruges.
  • Tal med din arbejdsgiver om muligheden for nedtrapning om nogle år.
  • Tænk over, hvad der giver dig energi – har du en fritidsbeskæftigelse, der gør dig glad?
  • Planlæg de store ting, så du skaber frihed til at gøre de sjove ting.

Læg planer sammen med dine nærmeste

Der er ingen fast formel for at forberede sig på at gå på pension. Det vigtigste er dog at få talt om det – og gerne i god tid, hvor pensionen endnu ikke er lige om hjørnet, og hent gerne inspiration udefra, gå fx til foredrag.

Når du en dag har tid sammen med en eller flere af dine nærmeste, læg da en slagplan, som kan sættes i værk, når dagen kommer.

Fokuser på det, der giver energi

Det er fint at bruge dagene på at læse avis og stresse lidt ned fra et hektisk arbejdsliv – i begyndelsen. Derefter handler det om at komme i gang med det, der gør dig glad. Det kan dog tage noget tid at finde frem til. Bent Mathiasen påpeger, at folk – når han spørger til ”de fem vigtige” – sjældent har en plan om, hvordan det skal foregå.

”Hvis man går med drømmene om at ”leve livet,” er det jo fint. Men man skal spørge sig selv: Hvad skal vi bruge tiden på? Hvor meget vil vi rejse? Hvor meget skal vi passe børnebørn? Skal vi bo i et lille hus på landet eller have en lejlighed i byen?” siger han.

Giv din viden videre

De sidste ti år af arbejdslivet er som regel der, hvor din viden er størst. Foreslå derfor din arbejdsgiver, at du kan være mentor eller undervise yngre medarbejdere.

På den måde kan du videregive din erfaring og løbende være en del af virksomheden, selvom du måske begynder at trappe ned undervejs.

Allerede fem-ti år før pensionsalderen er det en rigtig god idé at få fastlagt rammerne for ens tilbagetrækning, når tiden en dag nærmer sig. Det giver ro og klare linjer, så man i ro og mag kan begynde at trække sig tilbage, når det en dag bliver aktuelt.

Løbende nedtrapning

Den løbende nedtrapning i arbejdstid er den bedste løsning for rigtig mange. Det giver både en selv, arbejdsgiveren og kollegerne mulighed for at udnytte den viden og erfaring, man har samlet sammen over de sidste mange år i så lang tid som muligt.

”Så skal man bruge den ekstra tid, nedtrapningen giver, på at bygge nye netværk og interesser op. Man får en periode til at finde sig selv,” slutter Bent Mathiasen.

Læs også Mand, hvad skal du, når du går på pension?