Drømmen om at flytte i seniorbolig – er blot en drøm

Er du en af dem, der er blevet boende i den bolig, du havde, inden du gik på pension, selv om du egentlig drømte om at flytte i noget mindre, billigere og mere praktisk? Så er det helt normalt.

En analyse fra ATP's nyhedsbrev Faktum viser, at når livet som pensionist begynder, vælger næsten alle det samme: at gøre ingenting. De bliver boende der, hvor de har boet de sidste mange år, og lejligheden tæt på cafeer og kultur - eller seniorbofællesskabet med andre ældre - er og bliver en drøm. Faktisk er ældre den gruppe i befolkningen, der flytter mindst ifølge analysen.

Kilde: Tabel FLY Statistikbanken 2013

Friværdi forsøder alderdommen

Yngre boligejere forestiller sig måske, at de skal sælge deres bolig og bruge den som pensionsopsparing. Men når det kommer til stykket, er det alligevel kun ganske få, der flytter som ældre. Det kan være fordi, at vi, når vi når pensionsalderen, har mere på kistebunden end tidligere generationer - og er mere raske end forventet. Dermed er vi ikke tvunget til at flytte til noget mindre for at få det hele til at fungere. 

Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældre Sagen, udtaler til ATP: "Hver generation af ældre bliver mere aktive og har et bedre helbred end tidligere generationer. Og mange vælger at blive boende, når det så viser sig, at helbredet er bedre end ventet."

"Mange ældre vil gerne bruge deres formue, mens de er i live. Derfor optager de lån i friværdien og inviterer børnebørnene på ferie eller deler andre milde gaver ud," siger Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit, til ATP's analyse.

Gode råd til dig, der ejer din bolig

I gamle dage valgte man typisk at sælge boligen for at få lidt mere til alderdommen. I dag er der flere muligheder:

Fem måder at bruge boligformuen på:

  1. At sælge nuværende bolig og flytte i lejebolig.
  2. At optage et tillægslån i friværdien, sætte pengene i banken eller tegne en pensionsordning og forøge privatforbruget.
  3. At aftale – med sikkerhed i huset – en trækningsret (kassekredit) med fx et realkreditinstitut.
  4. At nedsætte udgiften til bolig ved at omlægge til længere restløbetid.
  5. At nedsætte udgiften til bolig ved at omlægge til afdragsfrit lån. Det frigiver penge til forbrug uden at bruge af formuen. Til gengæld nedbringes restgælden ikke yderligere. 


​Artiklen er senest opdateret 19. december 2017.