Klatpensioner – Få mest ud af dine mindste pensioner

Har du mindre pensionsopsparinger, du ikke længere betaler til? De kaldes klatpensioner og er oftest værd at samle i én opsparing. Se her hvordan.

Klatpensionerne, de mindre opsparinger, som typisk ligger spredt mange steder, findes der hundredtusindvis af. Det kan fx være en opsparing, man har, fordi man som ung har haft et kortvarigt ufaglært job. Eller fordi man senere i arbejdslivet er flyttet rundt mellem jobs og mellem brancher.

Rigtig mange er slet ikke klar over, at de har klatpensioner stående.

Der kan være god grund til at lægge de små pensioner sammen. Det sparer udgifter til administration og baner vej for en samlet højere pension. Men ikke i alle tilfælde… 

Jo mindre, jo mere oplagt

Som tommelfingerregel gælder, at jo mindre pensionen er, jo mere oplagt er det at lægge den sammen med en anden pensionsopsparing.

Hold øje med forsikringer og garantier

For langt de fleste kan det betale sig at samle de klatpensioner, der ellers står og svinder ind.

Men de gamle pensioner kan indeholde fordele, der taler imod. Har du en rentegaranti eller en god forsikring, fx en sundhedsforsikring, knyttet til pensionsordningen, kan det være en bedre forretning at lade klatpensionen stå. Her må fordele og ulemper opvejes nøje. Det er også vigtigt at få opklaret, hvornår pensionen kommer til udbetaling. Spørg derfor dit nuværende pensionsselskab til råds.

4 trin: Tag stilling til om klatpensionen skal flyttes

  1. Få overblik - start på hjemmesiden PensionsInfo.dk og få overblik over, hvor du har pensioner stående, og hvor meget du har sparet op i de forskellige pensionsselskaber og/eller banker. Bemærk, at der ved opsparinger under 20.000, vil dukke et lille flag op, som markerer, at det er en pension på under 20.000 kr. 
  2. Undersøg, hvad du betaler i gebyr og omkostninger pr. pensionsordning i dag
  3. Spørg dit nuværende pensionsselskab, om der er ulemper ved at samle pensionerne
  4. Lav regnestykket og vurder, om det kan betale sig at lægge pensionsopsparingerne sammen

Start på PensionsInfo - bemærk, at du skal benytte NemID for at se dine oplysninger

Læs også

Fokus på omkostninger kan give bedre pension

Denne artikel er senest opdateret 23. september 2019.